Kunsten å finne reparatører

Frivillige fra Framfylkingen fant førtitre fikse-bedrifter for Fredrikstad-folk. Fylkeskommunen fant fire.

Viken fylkeskommune, lanserte i august 2023 et sirkulært kart for Viken. Ved å zoome inn på Fredrikstad, finner man at byen har fire reparatørbedrifter: To sykkelreparatører, en skomaker og en mobilfikser.

I påska 2024 lanserte Fredrikstad Framlag sitt eget kart for gjenbruk og reparasjon i Fredrikstad. Framlag er lokallag i LOs barneorganisasjon Framfylkingen. Kartet viser 43 reparatørbedrifter i byen, som kan fikse alt mulig: Klær, gitarer, vaskemaskiner, møbler, smykker, knivsliping med mere. Det digitale kartet fra Framlaget finner du her.

Lokale hemmeligheter

«Det begynte med at et av barna i Framlaget trengte å få fiksa mobilen,» forklarer styremedlem Anne Marit Godal. Styret i Framlaget bestod den gang av folk som var nye i byen, og flere av de voksne hadde irritert seg over at det var vanskelig å finne ut hvem som kan reparere.

Framlaget starta med å skrive ned alle reparatørene de visste om. Så søkte de på internett, og fant en del reparatører til («Det er bare å søke på Skomaker + Fredrikstad», forklarer Godal). Deretter laget de en reparatørlogo, og fikk skaffet et stort smijern. De stod på stand i byen og lot ungene lage store reparatør-skilt og reparatør-medaljer i tre. Når det kom nysgjerrige familier bort til dem, fikk flere barn være med på å bruke smijernet, mens de voksne snakka om hvordan man kan finne reparatører. På den måten fikk de en god del nye tips.

«Særlig systuer kan være vanskelige å finne, så dem fikk vi heldigvis en del tips om», sier Godal. 

Bildetekst: Reparatørbedrifter kan være vanskelige å finne. I Fredrikstad kan du se etter dette reparatørskiltet (som den stolte lageren holder opp ned). Foto: Fredrikstad Framlag.

Så begynte den virkelig store jobben: Hvordan få tak i disse folka? Alle opplysningene måtte sjekkes. «Den jobben tok veldig lang tid», sier Godal. «Noen bedrifter er bare oppført med hjemmeadresse, andre hadde flytta til et annet lokale enn det som står på internett.»

Godal og Framlaget opplevde også at en del av varehandelen lover mer enn de kan holde. «Bedrifter som sier de kan reparere, men ikke har eget verksted, tok vi ikke med i oversikten. De som står på vårt reparatørkart er entusiastiske reparatører. Folk som har vilje!»

«På en bitteliten øy»

Nå har reparatørene fått utdelt reparatørskilt av ungene i Framlaget, og fem tusen papirkart er delt ut til folk i Fredrikstad. Folk flest synes dette er en god ide, og at kartet er kjekt å ha.

«Jeg ble overrasket over reaksjonene fra reparatørbransjen», sier Godal, og siterer fra Inger Hagerups dikt om den gamle bakeren som bor alene på en bitteliten øy. «Noen av dem – ikke alle! – jobber aleine, og ble både sjokkert og rørt over at vi heier på dem.»

Anne Marit Godal er opptatt av reparatørbransjen er viktig for dem som har minst. «Det er mye penger å spare på å fikse mobilen framfor å kjøpe en ny», påpeker hun.

Hva synes du om at Viken Fylkeskommune bare fant fire reparatører i Fredrikstad?

«Hvilke fire fant de? Åja, en av dem har lagt ned», sier Godal og ler. Hun påpeker at det ikke er alle oppgaver som egner seg til å bli løst av byråkrater fra et kontor. «Det offentlige skal tilrettelegge og gi tilskudd, men det er mange oppgaver i samfunnet som ideelle organisasjoner kan løse bedre», mener hun.

«Hvis noen vil bruke vår kartløsning i Google Maps og lage sitt eget reparatørkart, er det bare å ta kontakt!» sier Anne Marit Godal fra Fredrikstad Framlag. Kontaktskjema til Framlaget finnes på nettsidene deres.

Bildetekst: Dette er Anne Marit Godal, som har vært primus motor for en skikkelig kartlegging av reparatørbransjen i Fredrikstad. Godal viser fram kartet over Fredrikstad sentrum, på baksiden kan man finne reparatørbedriftene som er lokalisert i Lisleby og andre bydeler. Foto: Marte Ulltveit-Moe

I tenkeboksen

Viken fylkeskommune ble lagt ned 1. januar i år. Det er bransjeorganisasjonen Avfall Norge som lagde Sirkulært kart for Viken, på oppdrag fra fylket som ikke lenger finnes. Fagrådgiver Jens Måge i Avfall Norge sier til denne bloggen at de nå diskuterer ulike måter å jobbe videre med et sirkulært kart, som er mest mulig brukervennlig og holdes oppdatert. Målet er å lage en nasjonal løsning som kan stimulere ombruk og reparasjon.

Reparatører i Fredrikstad finner du på nettsida til Fredrikstad Framlag

(Noen) reparatører i Østfold, Akershus og Buskerud (i en kort periode kjent som Viken) finner du i kartet Sirkulære Viken

Les mer om hvordan reparatørbedriftene kan styrkes og salg av dårlige ting som går fort i stykker kan begrenses, i den ferske boka «Kan det fikses? Hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn» av Marte Ulltveit-Moe. Boka kan kjøpes i din nærmeste bokhandel, eller hos Spartacus forlag

Alle tipsene mine om hvordan du kan finne reparatører der du bor, er samla på denne nettsida: Finn reparatørene

One thought on “Kunsten å finne reparatører

  1. Wow, what an impressive initiative by Fredrikstad Framlag! It’s incredible to see how they’ve not only identified but also championed the numerous repair businesses in the city. It’s a testament to the power of grassroots efforts in fostering sustainability and community resilience. Plus, I love the idea of the kids getting involved with making repair signs – talk about hands-on learning! Kudos to Anne Marit Godal and the entire team for their dedication to promoting repair culture. This is the kind of local action that truly makes a difference.

    Like

Leave a comment